חשיבותה של עריכת צוואה בפרק ב'
למי מאתנו לא חלפה בראש המחשבה: "אולי כדאי שאכין צוואה ?"
זה מתחיל בעקבות טריגר כלשהו – אלמנת חבר קרוב שהכירה בן זוג חדש לחיים, חבר שהתגרש ועומד בפני פרק ב', מחלה, סכסוך כספי בין הילדים של השכנה על הירושה ועוד ועוד…
לכל אדם החל מגיל מסוים, חשוב שתהיה צוואה. כאשר מדובר באנשים שהתגרשו או חלילה התאלמנו ונכנסו או מתכננים להיכנס לזוגיות חדשה, הנושא חשוב פי כמה.
לכולם כבר ברור היום שלא נכנסים לפרק ב' מבלי לחתום על הסכם ממון, אבל פחות ברור לאנשים שהמסמך המשלים להסכם הממון הוא הצוואה.
בעוד שהסכם ממון אמור להגן על רכושנו במקרה של פרידה, הרי שהצוואה צופה פני סיטואציה אחרת לגמרי, והיא סיטואציה של מות אחד מבני הזוג.
כשמדובר בפרק ב', אנשים מגיעים בדרך כלל כשהם מבוססים יותר והורים לילדים מפרק א'.
במצב זה, יכולות להיות מספר אפשרויות בהן ירצה אדם לחלק את רכושו: רק לילדיו, לילדיו ולבת זוגו החדשה, רק לבת הזוג ועוד, הכל בהתאם לנסיבות המקרה ולרצון המוריש.
איש חכם אמר פעם "המוות הוא חלק מהחיים" אז במקום להתעלם ולהתכחש לאפשרות בניסיון להתמודד עם רוחות, שדים ואמונות טפלות ("אם אני לא אעשה צוואה, זה לא יקרה לי…"), אפשר פשוט לפנות לעורך דין אמפתי ויעיל, שיערוך עבורכם צוואה בה תפרטו את אשר יעשה ברכושכם אחרי מאה ועשרים.
אחר-כך תוכלו להמשיך בחייכם בידיעה מרגיעה שאחרי לכתכם (ומי מאתנו יודע מתי זה יקרה…?), יעבור רכושכם רק למי שאתם בחרתם, באופן ובצורה שרציתם וללא שהותרתם אחריכם "ירושה" בצורת פוטנציאל לסכסוכים משפטיים כואבים ומבישים.
החוק מונה מספר דרכים בהן ניתן לערוך צוואות אך המקובלת ביותר היא עריכת צוואה בכתב עליה חותם המצווה בנוכחות שני עדים בגירים שאין להם כל חלק בירושה.
יתרונה של הצוואה הוא שניתן לשנותה בכל רגע נתון.
החיים, כידוע, הם דינאמיים ומשכך, חלוקה שהיתה מתאימה בשלב מסוים, עשויה להפוך ללא רלבנטית בתקופה אחרת ולכן החוק קובע כי ניתן לשנות ולהחליט על חלוקה שונה וכן על הוספת / גריעת יורשים בכל עת, כאשר הצוואה שתקויים בסופו של דבר היא זו שנעשתה ונחתמה ע"י המוריש בתאריך המאוחר ביותר לפני מותו.
במידה ואדם אינו עורך צוואה, אזי מופעל ההסדר הקבוע בחוק הירושה לפיו יורשים ב"שיטת הפרנטלות" (המעגלים).
הרעיון מאחורי הכנת צוואה הוא להשאיר בידינו את הזכות להחליט מבעוד מועד למי וכיצד ברצוננו לחלק את רכושנו, ולא לסמוך (רק) על טוב ליבם / רצונם / הגינותם של הסובבים אותנו, כאשר החיים מלמדים שכאשר כסף מעורב, הם עשויים להתנהג בצורה לא צפויה.
לסיכום, מדובר בתהליך פשוט ביותר, מהיר וזול, שאין שום סיבה הגיונית שלא לעשותו, לפחות מרגע שאדם צבר רכוש ויש לו ילדים, וזאת על מנת שנוכל להמשיך בחיינו עד מאה ועשרים בשקט נפשי.
*אין לראות באמור במאמר זה משום יעוץ משפטי ו/או תחליף ליעוץ משפטי